A2 mléko se od běžného mléka liší typem mléčné bílkoviny (beta kasein a2)
a proto je stravitelnější jak pro lidi s intolerancí na mléčnou bílkovinu (kasein), tak i pro ty, kterým konzumace mléka způsobuje trávicí obtíže.
Všechny krávy dříve produkovaly mléko obsahující výhradně beta kasein typu a2, ale až postupným šlechtěním plemen vznikl typ a1. Beta-kaseiny jsou proteiny a jsou tvořeny řetězcem aminokyselin. Beta-kasein a1 má na pozici 67 histidin, zatímco a2 prolin. I tato jedna na první pohled nepatrná změna jinak identického řetězce umožní jiné štěpení u a1 mléka a dojde k uvolnění kousku proteinu o délce
7 aminokyselin, tzv. beta-kasomorfin-7, který u citlivých jedinců způsobuje trávicí obtíže.
U a2 beta-kaseinu k tomuto ale nedochází.
To, jaký typ mléka kráva dává je podmíněno geneticky a pouze krávy s genotypem a2a2 dávají
a2 mléko. Genotyp jednotlivých krav určujeme pomocí genetického testu, kdy šetrně odebereme pár chlupů z ocasu zvířete, a z chlupových cibulek se poté v laboratoři zjistí daný genotyp.
Téměř 85 % našeho stáda má typ mléka a2a2, v Čabové prodáváme pasterované a2 mléko v půl litrových lahvích, ale naše sýry a ostatní výrobky bohužel zatím a2 nejsou, protože je vyrábíme ze směsného mléka, které je z 15 % a1a2.
V Česku není a2 mléko ještě tak dostupné jako v zahraničí např. v Austrálii, ale můžete ho sehnat
z některých lokálních farem a statků, jako například u nás :)